Nodozna toksična struma - Zdravlje
Naslovna » Interna » Nodozna toksična struma

Nodozna toksična struma

Nodozna toksična struma
Nodozna toksična struma

Definicija

Nodozna toksična struma je oblik hipertireoze izazvan hiperprodukcijom tireoidnih hormona iz autonomnog solitarnog nodusa (čvor) tireoideje ili polinodozne strume.

Etiologija

Uzrok nije poznat. Vjerovatno je da više etioloških faktora djeluje sinergistički. Rezultat procesa je heterogena funkciona kolekcija tireoidnih folikula, od kojih poneki postaju dovoljno autonomni i metabolički dominantni.

Klinička slika

Kod nodozne toksične strume simptomi su slične kao kod Graves-Bazedovoljove bolesti, ali su obično manje izražene. To podrazumjeva nepodnošljivost toplote, lupanja srca, pretjerano znojenje, povećan apetit, gubitak težine, podrhatavanje, umor, gušenje pri naporu. Klinička slika može da bude i atipična, pa dominira mišićna slabost, gubitak apetita i težine, apatija, depresija, emocionalna labilnost i srčana insuficijencija.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, laboratorijskih nalaza, scintigrafije i povišenog nivoa tireoidnih hormona u serumu i niskog nivoa TSH.

Liječenje

Medikamentozna supstituciona terapija dovodi do remisije hipertireoze, ali se ne postiže trajna remisija. Terapija izbora je subtotalna tireoidektomija ili liječenje radioaktivnom jodom, koje dovode do kompletne i stabilne remisije.

Podijelite sa drugima...Share on FacebookShare on TumblrTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+
Tekst objavio: Dervis Deljo
Tag

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *