Metastatska kalcifikacija - Zdravlje
Naslovna » Ostale kategorije » Patologija » Metastatska kalcifikacija

Metastatska kalcifikacija

Metastatska kalcifikacija bubrega
Metastatska kalcifikacija bubrega

Ona je vezana za povećanja nivoa kalcija u krvi. Ovo se događa kod različitih poremećaja metabolizma kalcija, pri čemu se ovaj najčešće izvlači iz kosti i ubacuje u cirkulaciju gdje kruži  u povećanoj koncentraciji.

Najčešće ga vidimo kao popratnu pojavu kod strume ili tumora paratireoidee, kod kojeg se stvaraju povećane količine parathormona.

Parathormon djeluje na odlaganje kalcija u kosti u smislu da ga se manje odlaže i povećava se njegova koncentracija u krvi. To uzrokuje bolest cijelog kostura poznatu kao osteodystrophia fibrosa generalisata. Kod ovog oboljenja kosti se omekšavaju, a pojavljuju se kalcifikacije svuda po organizmu, a najčešće u bubrezima, miokardu, sluznici želuca, jetri i slezeni.

Na bubrezima je ovo posebno vidiljivo. Hiperkalcemija u krvi uzrokuje calcinuriu i kalcij koji uđe u glomerularni filtrat nerijetko u bubrežnim kanalićima se obori u kompleksima sa proteinima i ostacima ćelijskog raspada stvara kacijeve cilindre koji žačepljavaju put primarnom urinu stvarajući opasnost od uremije. Pored toga kalcij se ne taloži samo u kanalićima nego i u raspadnutim ćelijama kanalića uzrokujući još i upalu u intersticiju što pogoršava još više to stanje. Ove promjene jednim imenom označavamo kao nephrosis calcarea.

Metastatska kalcifikacija javlja se i kod drugih oboljenja: primarni maligni osteogeni tumori, osteolitičke metastaze drugih tumora u kosti, kod osteomijelitisa, kod rahitisa, kod osteomalacije itd. Takođe i hronična oboljenja bubrega mogu dovesti do hiperkalcemije pa  se nerijetko može zaključiti da je hiperplazija paratireoidee ustvari radna hiperplazija.

Podijelite sa drugima...Share on FacebookShare on TumblrTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+
Tekst objavio: Dervis Deljo
Tag

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *