Distrofična kalcifikacija – Zdravlje
Naslovna » Ostale kategorije » Patologija » Distrofična kalcifikacija

Distrofična kalcifikacija

Distrofična kalcifikacija
Distrofična kalcifikacija

Osnova distrofične kalcifikacije je promjena vitalnosti sredine koja kalcificira. Ta promjena vitalnosti je vezana za degenerativne i nekrotične procese koji vladaju u tkivu i koji uslovljavaju pojavu distrofične kalcifikacije, za razliku od metastatske kalcifikacije kada je osnova povišenje nivoa kalcija u krvi.

Suština ovog procesa je u tome da se materija prvo zakiseli zbog stvaranja većih količina ugljične kiseline, privlači kalcijeve jone, zatim nastupa alkaloza koja obara kalcijeve jone u kompleksima sa proteinima. Kalcificirati mogu ćelije, međućelijska supstanca, tkiva, dijelovi ili cijeli organ, a nekada i cijeli organizam.Kalcifikaciju pojedinih ćelija vidimo npr. kod potresa mozga kada kalcificiraju ganglijske ćelije. Imamo zatim kalcifikacije nekrotičnih žarišta što je npr. često kod tuberkuloznih žarišta na plućima i limfnim čvorovima.

Kalcifikaciju međućelijske supstance vidimo kao fiziološku pojavu kod starih ljudi kada kalcificira hrskavica i to posebno rebarna, kao i hrskavice larinksa i traheje.

Takođe imamo i kalcifikaciju kod aterokskleroze pa arterije postaju čvrste i rigidne kao guščije pero.

Kalcifikacija tkiva; najčešće vezivnog ali ono najprije hijalinizira. Ovo se posebno događa na priraslicama i zadebljanjima seroznih membrana, kod priraštanja perikarda i epikarda nekada se u priraslice istaloži kalcij i stvori tvrdi oklop oko srca.

Vrlo česte kalcifikacije događaju se u tumorskom tkivu zbog toga što on često nekrotizira, tako se može desiti da kalcificira cijeli tumor ili pak neki njegov dio, a moguće je da se nalaze i sitna tjelašca posvuda po tumoru. Nerijetko kalcificiraju i umrli paraziti cysticericus taeniae solium, ehinokokne ciste itd. Amiloid, koloid, trom i hijalin takođe mogu da kalcificiraju.

Odlaganje kalcifikata u vezivno tkivo uzrokuje metaplaziju vezivnih ćelija u koštane pa se pojave prave koštane ploče na mjestima gdje ih uopšte normalno nema (distopične kosti) što se nerijetko događa kod tumora.

Podijelite sa drugima...Share on FacebookShare on TumblrTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+
Tekst objavio: Dervis Deljo
Tag

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *