Moksifloksacin - Zdravlje, medicina, lijecenje, zdravstveni portal
Moksifloksacin

Moksifloksacin

Moksifloksacin
Moksifloksacin

Moksifloksacin (8-metoksi, 7—diazabiciklononil fluorokinolon hidrohlorid) primjenjuje se peroralno i intravenski. Prvi je respiratorni fluorirani fluorokinolon s dobrim djelovanjem na S. pneumoniae.

Primjenjuje se u terapiji akutne bakterijske egzacerbacije hronične opstruktivne bolesti pluća, izvanbolničke pneumonije i akutnog bakterijskog sinusitisa.

Oko 45% peroralne ili intravenske doze se izlučje nepromijenjeno urinom ili stolicom. To omogućava da se primjenjuje u bolesnika s insuficijencijom bubrega te blažim i srednjim insuficijencijama jetre bez modifikacije doze. Nije ispitivan u teškim jetrenim insuficijencijama.

Najčešće neželjeni efekti su gastrointestinalne smetnje, a mogu se javiti i vrtoglavica, glavobolja i alergijske reakcije. Daje se u dozi od 400 mg jednom dnevno odraslima, a nije odobrena primjena u djece.

Rezultati nove studije pokazali su da dodavanje antibiotika moksifloksacina standardnoj kombinaciji lijekova za liječenje tuberkuloze može pomoći u smanjivanju trajanja liječenja s šest mjeseci na četiri mjeseca.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>