Liječenje – Escherichia coli – Zdravlje
Naslovna » Interna » Liječenje – Escherichia coli

Liječenje – Escherichia coli

Escherichia coli (skraćeno E. coli), koju je otkrio pedijatar i bakteriolog Theodor Escherich, je jedna od glavnih vrsta bakterija koje žive u donjem dijelu probavnog trakta sisavaca. Nužne su za pravilnu probavu hrane te sudjeluju u radu crijevne flore. Njezina je prisutnost u podzemnim vodama obično indikator fekalne zaraze. Svrstava se u skupinu Enterobacteriaceae te se često koristi kao modelni organizam za bakterije općenito. Korijenska riječ koju nalazimo u znanstvenom nazivu te porodice, “entero-“, se odnosi na crijevo, pa je često u istom značenju kao i “feces”.

Broj jedinki bakterije E. coli se u prosječnom dnevnom fecesu čovjeka kreće između 100 milijardi i 10 bilijuna. Svi različiti podtipovi fekalnih bakterija s oznakom coli i sve slične bakterije koje žive u tlu (ili biljnoj truleži od kojih je najpoznatija skupina Enterobacter aerogenes) su okupljeni u “coliformnu skupinu”. Tehnički se coliformi definiraju kao aerobne i neobavezno anaerobne, nesporogene, gram-negativne, štapićaste bakterije koje fermentiraju laktozu i pritom kroz 48 sati pri 35°C stvaraju plinski produkt. U tijelu se taj plin otpušta kao flatus. Stanice E. coli su izdužene, duljine 1-2 µm i promjera 0.1-0.5 µm.

Terapija:
1. Ciflox 2×500mg (prva sedmica)
2.nakon terpaije Ciflox-om ići 7 dana sa Noflox-om 2 x 400 mg
3.jačanje imuniteta
4.čaj od brusnice 2l dnevno 30 dana (izbjegavati kod hipertenzije)

Podijelite sa drugima...Share on FacebookShare on TumblrTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+
Tekst objavio: Dervis Deljo
Tag

Komentar 4 komentara

 1. admin napisao:

  Razmijena iskustva u liječenju esherihije coli…

 2. […] faza je bakteriološka u kojoj pojedine bakterije (E. coli Proteus, Clostridium, Klebsiela i Pseudomonas) pornoću posebnih enzima prevode histidin u […]

 3. taki napisao:

  moj otac je pre godinu dana operisao analnu fisuru i u rani se mesecima vuce e.coli.Jel ima neceg sto bi mogao piti ili sta vec da se ona povuce jer sve dok je nje rana se mora cistiti i ne moze srasti.hvala

 4. e.coli napisao:

  Poštovani,
  e.coli je bakterija koja se normalno nalazi u crijevima pa tako i u analnom dijelu. Liječenje je kirurško (ponovo treba kirurški tretirati analnu fisuru) uz velike količine antibiotika (antibiotik se određuje na osnovu antibiograma). Potrebno je održavati higijenu rane dezinfekcionim sredstvima sve dok rana ne sraste (više puta na dan).
  L.P.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *